oefentherapie

“Uw specialist bij klachten”

Wat is oefentherapie?

Hoe is jouw houding? Hoe beweeg jij?
Je beweegt de hele dag en meestal zonder daarbij na te denken. Maar wat zie je als je in de spiegel kijkt? Een rechte rug en ontspannen schouders? En als je loopt, hoe loop je dan? 

Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Zo kunnen klachten aan bijvoorbeeld, rug, nek en schouders ontstaan. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kun je ook problemen krijgen met je alledaagse beweging. Het aanpassen van die houding is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hoofd kan het wel anders willen doen, maar je valt snel weer terug in oude gewoontes. De oefentherapeut kan je dan helpen. 

 

De oefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou met het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten.

 

Het doel van oefentherapie:

Het doel is om de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van je eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met je situatie en dagelijkse activiteiten. 

 

De oefentherapeut kijkt samen met jou naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken. 

 

Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach. Die geeft je tips, uitleg en oefeningen om hoofd en lichaam als het ware weer met elkaar te verbinden. Want door grip te krijgen op je eigen houding en manier van bewegen, verhelp je niet alleen je klachten, maar leer je ook je eigen lijf beter kennen. En zo kan je, ook voor de lange termijn, met plezier blijven bewegen.

 

Met welke klachten kun je bij de oefentherapeut terecht?

De oefentherapeut biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning en incontinentie. Naast algemene oefentherapie zijn er twee specialisaties: kinderoefentherapie, bij problemen in de (senso)motorische ontwikkeling, en psychosomatische oefentherapie, bij klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspanning, burnout en psychosomatische klachten.

Hoe ziet een behandeling door de oefentherapeut eruit?

Het aanpassen van je houding en manier van bewegen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar soms is dat wel nodig omdat je bijvoorbeeld last hebt van je nek, rug of schouders. Samen met de oefentherapeut kijk je hoe je dagelijkse activiteiten en leefstijl invloed hebben op je klachten. Je gaat aan de slag met oefeningen die jou helpen een juiste houding en manier van bewegen aan te leren. 

Door middel van oefentherapie kun je op vrij korte termijn pijnvrij zijn, maar dan is de behandeling nog niet klaar. Want het is ook belangrijk om pijnvrij te blijven op de lange termijn. Daar ga je samen met de oefentherapeut aan werken. 

Maak nu een afspraak

Met dit formulier geeft u zich op voor de GRATIS intakegesprek. Eenvoudig en snel geregeld.

of

Neem direct telefonisch contact op!