mulligan therapie

“Uw specialist bij klachten”

Mulligan manual therapy skills

Een veilige en effectieve manier van mobiliseren. (100% pijnvrij behandelen).

Het Mulligan-concept van mobilisatie met beweging (MWM) is een unieke behandelmethode voor manuele therapie die mobilisatie combineert met actieve beweging of functie. In wezen wordt de pijn, beperking of functieverlies van een patiënt geëlimineerd wanneer de juiste mobilisatiekrachten worden uitgeoefend tijdens beweging.

Voor het eerst ontwikkeld door Brian Mulligan. In Wellington, Nieuw-Zeeland, wordt deze eenvoudige maar effectieve handmatige benadering sinds 1984 internationaal onderwezen.

 

Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ‘90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio-en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.

 

Brian Mulligan, de grondlegger van dit concept, heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks-en behandelsysteem ontwikkeld.

 

Wat betekent het Mulligan Concept inhoudelijk voor patiënten? 

Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

 

Voor welke soort klachten is het Mulligan Concept geschikt? 

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode Mulligan Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De Mulligan fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.

Maak nu een afspraak

Met dit formulier geeft u zich op voor de GRATIS intakegesprek. Eenvoudig en snel geregeld.

of

Neem direct telefonisch contact op!